top of page

EarthCache v našem okolí



EarthCache v našem okolí


Jak je mezi kačery známo, existuje řada keší různého typu. Každý typ keše má více či méně své příznivce, kteří je vyhledávají a loví s větší či menší oblibou. Někdo hledá a preferuje jen určité typy keší, někdo je univerzální a hledá systematicky, na co přijde, další se vymezují a distancují od keší třeba typu trail, „multinek“, „mysterek“, atd…. Já sice moc nerozumím striktnímu odmítání některých typů keší některými kačery, ale je to každého věc. Je to přece jen hra, a čím širší spektrum různých kešek, tím lépe. Každý si najde to svoje. Jsem rád, když se prostřednictvím jakékoliv kešky dostanu do míst, kde jsem nikdy nebyl, které mne nějak uchvátí, obohatí vědomostmi o místu, projdu se přírodou anebo třeba čas od času i „obohatí“ větším počtem bodů absolvováním nějakého trailu, ať pěšky, na kole nebo i v autě.

Ale dost povídání, chci napsat něco o EarthCache neboli „ertkách“ obecně a především na Znojemsku a Moravskokrumlovsku. Právě tento typ keší nepatří mezi příliš oblíbené mezi kačery, jak o tom vypovídá počet logů. Jistě záleží na atraktivnosti místa, kde je „earthka“ založená, na dostupnosti či osamocenosti někde v terénu a také chuti něco luštit, měřit či experimentovat. Přece jen to není rychlé, lehké ale někdy i obtížnější získání bodíku.

Do konce roku 2012 to bylo docela snadné, stačila nějaká fotka daného místa, odpověď na otázky zjistit třeba z informační tabule nebo je „vyguglit“ a bylo hotovo. Ovšem od 01. 01. 2013 byla zveřejněná a upravená pravidla tak, že na každé earthce se musí něco prakticky zjistit, změřit, či provést nějaký jednoduchý experiment atd..

Groundspeak je partnerem Americké geologické společnosti (Geological Society of America, GSA) při správě tohoto vzdělávacího typu cache, u kterého kačeři navštěvují jedinečné a specifické jevy spojené s vědami o Zemi a tím se poučí o daném místě…

Založili jsme společně s TORMANN-JARA u nás celkem 5 eartcache podle nových už přísnějších pravidel. Někteří kačeři nám občas vytýkali údajně zbytečnou obtížnost úkolů atd… Vím, že kdo se naší hrou zabývá pečlivěji, má nastudovaná pravidla hledání, zakládání kešek atd. a snaží se je dodržovat a respektovat je.

Přesto si dovolím pro vysvětlení těm, kteří jsou překvapeni určitou obtížností EC, citovat některá přísnější či změněná pravidla. Pro Česko a Slovensko je reviewerem kolega geoawareCZ, který na svém webu napsal přehledně pravidla jak na eartcache (EC). Dovolím si citovat jen některá pravidla či pokyny, podrobnosti jsou v češtině na jeho: https://www.geocaching.com/profile/?u=geoawareCZ


A. Jaké místo vybrat

- místo EC by mělo být výjimečné či jedinečné ve vztahu k okolí a EC musí být geologicky zaměřená (minimalizujte bludné kameny, vodopády, soutoky řek a prameny - schvalují se opravdu jen na základě velké zvláštnosti a jedinečnosti)

- nelze schválit ekologicky, biologicky či archeologicky zaměřené EC, a samozřejmě i jinak, než geologicky zaměřené EC (otázky tohoto charakteru mohou být maximálně jako vedlejší úkoly)

- připravte si náčrtky a fotografie daného místa, snažte se vlastními slovy popsat situaci, vyhýbejte se vědeckým textům - tyto texty můžete uvést pod čarou včetně odkazů na internetové stránky, knihy nebo časopisy

- zjistěte si, na jakém pozemku EC bude, vždy si zajistěte souhlas majitele s umístěním EC

- promyslete si hlavní úkoly a vyzkoušejte si je v praxi

- pokud je to možné, udělejte EC s více zastávkami (obdoba multin)


B. Jak napsat listing

- listing napište v češtině nebo slovenštině (překlad do angličtiny - podle pravidel GSA není nutný).

- pište listing bez výrazné grafiky tak, aby byl přehledný a srozumitelný, využívejte fotografií a náčrtů, pořízené v terénu, minimalizujte kopírování odborných či jiných textů do listingu, nevyužívejte cizích fotografií (v případě, že toto uděláte, uveďte na konec listingu zdroj textu či fotografií atd,)


Hlavní úkoly musí jasně prokázat přítomnost kačera na místě, musí se vztahovat ke zvolenému tématu a samozřejmě musí být ve vztahu ke geologii místa - měření (sklon, velikost, objem, nadmořská výška, rozdíl nadmořských výšek, vztah ke světovým stranám), zjištění pH faktoru, tvrdost nebo vryp u vzorků, vrstev apod., porovnání barevnosti a k tomu zdůvodnění atd…., minimalizujte úkoly z infocedulí.

Vedlejší úkoly má jich být méně, než hlavních - mohou to být informace uvedené v listingu nebo obecné geologické informace (geologická období, stupnice tvrdosti apod.). Tyto úkoly musí mít přímý vztah k dané EC.

Po přečtení tohoto malého výběru pokynů a pravidel už by mělo být jasné všem, kteří chtějí EC založit nebo přímo odlovit. Tyto vysvětlující informace třeba pomohou změnit určitou nechuť některých kačerů EC hledat. Ale samozřejmě to záleží na každém z nás….

Na Znojemsku a Moravskokrumlovsku je celkem 10 EC založených 7 ownery: Ishady, MikiHamza, Komet GPS free, TORMANN – JARA, JARWEIN, Paflik CZ, Roke 1. Následující seznam je seřazený podle data zveřejnění od nejstaršího. Stav a počet návštěvníků – logů je ke dni 1.07.2017.


GC1JN6N, Krumlovsko – rokytenské slepence (Rokytna Pudding st.). Owner: Ishady.

Datum zveřejnění: 4.12.2008. Návštěvnost: 294. Favoritní bod: 102.


GC2FA2T, Mohelenská hadcová step (Serpentinite steppe). Owner: MikiHamza.

Datum zveřejnění: 16. 11. 2010. Návštěvnost: 573. Favoritní bod: 573


GC3QGKN, Ledové sluje. Owner: Komet GPS free.

Datum zveřejnění: 14.07.2012. Návštěvnost: 329. Favoritní bod: 14


GC3WJKJ, Granátová zátoka. Owner: Paflik CZ.

Datum zveřejnění: 11.09.2012. Návštěvnost: 527. Favoritní bod: 9


GC3Y8WN, Žerotické vrstvy – Žerotice. Owner: JARWEIN.

Datum zveřejnění: 07.10.2012. Návštěvnost: 73. Favoritní bod: 6


GC4Z1XY, Miroslavské slepence – Markův kopec. Owner: JARWEIN.

Datum zveřejnění: 23. 02. 2014. Návštěvnost: 55. Favoritní bod: 6


GC5KJHP, Geologická expozice NP Podyjí – Čížov. Owner: TORMANN-JARA.

Datum zveřejnění: 21.01.2015. Návštěvnost: 201. Favoritní bod: 7


GC665PH, Hamerské vrásy. Owner: Roke1.

Datum zveřejnění: 01.11.2015. Návštěvnost 110. Favoritní bod:11


GC5RA2N, Skalky u Havraníků. Owner: JARWEIN.

Datum zveřejnění: 12.04.2015. Návštěvnost: 51. Favoritní bod: 10


GC7387J, Únanovské lomy. Owner: JARWEIN.

Datum zveřejnění: 03.04.2017. Návštěvnost: 7. Favoritní bod: 2


Nové EC v našem regionu nepochybně ještě vzniknou, zajímavých míst z hlediska geologického je u nás docela dost. A tak si přátelé prostudujte listingy EC, připravte si pomůcky a trpělivě v terénu splňte dané praktické úkoly. A radost z navštívení zajímavého místa v přírodě zcela vynahradí nějaké to měření či experimentování.

(jw)


bottom of page