top of page

Není trail jako trail !

Není trail jako trail !

Jak jistě všichni známe traily, jsou různé, krátké, delší nebo fakt až neuvěřitelně dlouhé, jenom kolem silnic či v přírodě. Jeden typ trailů může kačer ulovit pohodlně autem (je to fakt hrůza, vyskakovat z auta každých cca 200 m a ulovit třeba 350 i více kešek !), nebo kolem, to je přece o něco lepší, či prostě projít celou trasu pěšky. Pokud je trail v lese, pěší odlov je naprosto nejlepší variantou. Vůbec traily jsou docela polemická záležitost, honibodská, jak se jí občas říká, nebo opravdu náročná, pokud se absolvuje například pěšky. Někdo prostě honí – sbírá body, aby byl mezi kačerskou „elitou“, jiný si to občas jenom zkusí a třeba se věnuje jiným typům kešek. Každý má své priority, oblíbené nálezy atd. ale o tom je naše úžasná hra geocaching. Tolik snad úvodem, i když by se dalo o tom psát hodně a dlouho…


Dnes jsem měl možnost absolvovat relativně nový T - trail: GC74DOT č. 1, z 22. dubna 2017 ownera TORMANN-JARA, známého mimo jiné svými vinařskými keškami ve Znojemské vinařské podoblasti, ale i v okolí Retzu v Rakousku.


T-trail má 28 mysterek a je dlouhý asi 10 km, což obnáší cca 3,5 hodinovou, pohodovou, nenáročnou (až na jeden obtížnější úsek) turistickou procházku nádhernou přírodou. Trasa prochází několika přírodními rezervacemi či chráněným územím, jak je napsáno v listingu. Opravdu je nádherné a velice uklidňující, procházet v naprostém klidu přerušovaném zpěvem různého ptactva lesem s parádními výhledy na údolí řeky Jihlavy, okolní skály, panoramatické výhledy. Můj dojem není osamocený, ale když si přečtu logy prémiových členů, kterým je tento trail věnovaný a je jich ke dnešnímu dni 24. 07. 2017 už 201 (!), potěší, že drtivá většina je nadšená nejen volenou trasou, ale i pečlivými a dokonalými, perfektně udržovanými keškami. Nebudu citovat, ale každý má možnost si logy přečíst a nechat se nadchnout a zlákat pro absolvování tohoto pěkného trailu. Samozřejmě se najde pár ojedinělých velmi stručných logů a pouze jeden, u kterého se na chvilku pozastavím. Nebudu jmenovat, každý si to klidně může nalézt. Cituji z logu: „K přírodě nešetrné upevnění keší se nám moc nelíbí - železářství do lesa nepatří….“.


Samozřejmě, že železo „železářství“ do lesa nepatří, s tím lze jen souhlasit, ale nepatří řada dalších nešetrných zásahů jako například divoké skládky, rozježděné lesní cesty těžkou technikou, odřené kmeny od nešetrné těžby či stahování, jízdy autem po cestách (nakonec i na kolech) vyvěšené budky upevněné hřebíky, rozcestníky, turistické cedule ale geodálnice ke keškám a řada dalších věcí. Je to jistě věc názoru a na dlouhou diskusi, na kterou zde není místo ani čas. Ovšem zašroubovat kovové cca 1,5 cm dlouhé očko do odumřelé kůry statných stromů, nikoliv do dřeva (!), žádnému stromu naprosto neuškodí. Slovo „nešetrné“ je opravdu silně přehnané. Podobná poznámka trochu zamrzí, asi od příliš striktně aktivního ochránce přírody… škoda. Přírodu máme rádi snad všichni, že.


Při pohledu na listing první kešky T-trail č. 01, kde je po pravé straně nick kolegů, kteří získali FTF a STF, zaujme ještě další údaj.

Mezi nimi je totiž zeleným písmem nepochopitelné oznámení…“fotrikuv IGNORE list, by fotrik“. Nepochopitelné proto, že po kliknutí kolega fotrik uvádí: „Dve kravske mysterkove serie v jeden den, to uz je na me moc!“

Nechápu, jak může někdo něco odsoudit, aniž trail vůbec absolvoval, a ještě to zveřejnit, aby každý viděl….. Jeho osobní ignore list nikoho nezajímá, ale docela ownera jistě zamrzí. Jeho zcela ojedinělý názor je jeho názor, ale diametrálně se liší od ostatních kačerů, kteří trail na rozdíl od něj, v pohodě pěšky či na kole absolvovali, a více nežli kladně, většinou nadšeně se k němu vyjádřili. Stačí si logy přečíst. Marně přemýšlím nad důvodem, proč to zveřejnil. Nic normálního mne nenapadá….. Nebudu už raději dál nad jeho počinem přemýšlet, nemá cenu se dál zabývat. On se vždycky nějaký šťoura najde. Vždyť jeden ze smyslů geocachingu je mimo jiného dostat hráče ven (případně s rodinou) do přírody, protáhnout své tělo, užít si její krásy, poznat faunu i flóru atd….


Přeji všem kačerům, aby po absolvování tohoto trailu měli dobrý pocit, že udělali něco pro své tělo, přeji, aby nadále dělal radost a potěšení z pobytu v přírodě a nakonec jako bonus i získání nějakého toho bodíku. Ownerovi trpělivost při pravidelných kontrolách, ale i radost ze čtení pěkných logů.








































bottom of page