top of page

Kačeři, kešky a nešvary kolem aneb jak to vidím já I.

Kačeři, kešky a nešvary kolem aneb jak to vidím já I.

Geocaching je skvělá zábava pro všechny bez ohledu na věk, pohlaví, povolání, prostě abych tím parafrázoval tu omílanou vzletnou větu, kterou slyšíme z úst našich politiků. „napříč politickým spektrem“. O tom žádná. Pár kešek už mám nalovených, pár jich mám založených, nějaké zkušenosti kolem také mám. Proto si dovoluji zamyslet se a poukázat na některé nešvary, nebo jak bych to nazval, které se mi až tak moc nelíbí a které naprosto zbytečně svým způsobem poškozují hru, nebo působí určité zklamání nejenom samotných poctivých kačerů ale i ownerů. Téma to je jistě diskutabilní, ale je to můj názor, který jsem si tak nějak vypracoval za těch několik let co kešky hledám. Těší mne, že je podpořený mnoha s kolegy, kteří se mnou většinou souhlasí. A tak se o svůj pohled na věc podělím. Postřehy jsem rozdělil do tří částí:


  1. Založení kešky a její údržba

  2. Listing a zápisy v logbooku

  3. Nález kešky a mudlové


1. Založení kešky a její údržba


Snad každý kačer po čase lovení či nálezů si chce dříve či později, založit vlastní kešku. Někdo po tom touží víc, někdo méně, někdo je prostě zakládat nechce. Není to žádná podmínka ani povinnost kešky zakládat, ale právě díky nadšencům, kteří je zakládají, se rozvíjí naše hra, dostaneme se na zajímavá místa atd…..

Nechci nijak poučovat, ale založení kešky by mělo být uvážené, vtipné, hodně důvtipné ale třeba i pracné a také, na to se nesmí zapomenout, mnohdy i finančně docela náročné. Nakonec přesná pravidla by měl každý, kdo chce založit kešku znát, prostudovat si je, případně se poradit s někým zkušenějším. Od toho jsou třeba i betatesteři. Pravdou je, že asi vždy budou vznikat kešky různé kvality, ale měli bychom se snažit o jejich zkvalitnění a ne jen hroutit nové a nové kešky za každou cenu a bez jakéhokoliv nápadu. Keška klidně může být v provedení velmi jednoduchá, ale kvalitní a pěkná. Chce to jen se trochu zamyslet nad jejím provedením, místem a umístěním. Prostě dát do toho trochu „selského rozumu“. Nic víc.


Bohužel jsem často narazil na kešku, která nejenom byla umístěná nevhodně (smetiště, v místě kde naprosto nic není, pod okny – to by byla samostatná kapitola J, na velice frekventovaném místě, nebo nano či mikrovka v lese atd…), ale i samo provedení nestálo za nic (různé zavařovací sklenice bez těsnění, plastový sáček, krabičky od krému, různé improvizované nádobky od čehokoliv, atd…). Po otevření byla plná vody, protože nebyla utěsněná (ani v tom obyčejném igelitovém obalu) a owner vůbec neřešil možnost deště, sněhu či jiných přírodních změn, které mohou logbook prostě poškodit. A většinou v takovém případě mne docela dostane informace že owner už (!!) má odloveno 2, 8, či 10 kešek!


Nic proti začátečníkům, každý z nás nějak začínal. Celkem chápu počáteční nadšení začátečníka, ale opravdu by se měl s někým poradit, nebo získat zkušenosti třeba po odlovení několika desítek, nebo nejméně stovky kešek, aby viděl tu rozmanitost, klady i případné zápory a podle toho se prostě při vlastním zakládání kešky zařídit.Nemám rád kešky, v nichž není nic, žádné označení, žádná informace pro mudly, mnohdy pochybné kvality a provedení. Prostě doslova odfláknuté provedení. Za takovou kešku by se měl owner trochu zastydět. Umístit kešku by mělo být výsledkem určitého promyšleného nápadu, mělo by to být něco, co zaujme, zavede do pěkných míst, svým způsobem poučí kačera, protáhne své tělo (třeba lesní traily, nebo jen samotné kešky) atd. Bohužel stále vznikají kešky na nesmyslných místech (např. viz. výše), která jsou naprosto nepochopitelná, a jeden se jen ptá: PROČ? Chápu, že pro někoho je to pouze a jenom sbírání bodů a neprožívá to jako já, ale o tom přece naše hra není. To je potom nepochopení celé hry, která je založená na turistice, sportu, ale také na poučení o přítomnosti, historii, přírodě či události, která se na daném místě třeba stala, vzdělání atd.. Jistě, je to ale každého věc, co v naší hře chce najít a proč ji vůbec hraje.


Podle mne by keška měla být takovou vizitkou ownera, mnohdy s typickým rukopisem provedení. Takové kešky udělají každému kačeru velkou radost. Znám mnoho ownerů (i když ne osobně) po republice i v zahraničí, s vynikajícími keškami a pokud v listingu si přečtu jejich nick, je mi jasné, že se můžu těšit na nějaké překvapení, bude to asi paráda. Bohužel znám i některé opačné nicky. Věřím, že to není jenom moje zkušenost, ale takovou má určitě i většina kačerů.


Na našem webu TORMANN-JARA postupně přidává do galerie fotky opravdu parádních kešek, které mohou být určitou inspirací, ale raději ne plagiátem pro další ownery. Originalita je originalita, že ano.Dalším problémem je údržba založených kešek. Po zkušenostech vždy říkám takovou poučku, že: „ není problém kešku založit, ale je problém ji udržovat“. Na tom si stále trvám….


A bohužel se v terénu často setkávám s keškami uvnitř úplně mokrými, nebo zcela plný logbook, či vycpanými směsí papírků, prostě katastrofa. Jasně, stát se to může, ale je li v listingu několikrát kačery napsané upozornění, že je potřeba kešku opravit, je poškozená, dát nový logbook atd., tak nechápu, když owner vůbec nereaguje. Jistě, mohou to být různé důvody proč: nemoc, úmrtí, pracovní vytížení, nebo ukončení hry atd. Když to ale z různých důvodů nezvládá, tak je potom lepší kešku dát k adopci nebo ji zrušit, archivovat, než ji nechat v takovém stavu.


Zde mají možnost i kačeři pozměnit takové dlouho neudržované, zanedbané kešky, když to oznámí reviewerovi, ten vyzve ownera k údržbě a když nereaguje v daném termínu, kešku prostě automaticky archivuje. Nemá přece cenu mít zaplevelenou krajinu takovými bezprizornými keškami.




Bohužel se to stává nejen u jednotlivých keší, ale občas i u trailů, kde owner v nějakém nedomyšleném nadšení do čeho se pouští, založí desítky kešek a potom není schopný je čas od času projít, zkontrolovat a případně opravit. Zbytečně tak kazí radost ostatním kačerům a sobě si udělá také „vizitku“, asi mu to je jedno.Problémů by se našlo asi ještě víc a diskuse kolem by byla možná docela bouřlivá. Ale o to mi nejde. Jen jsem napsal několik svých postřehů, které sdílím s mnoha kolegy, s nimiž se o geocachingu bavíme.


Pokračování:


„Kačeři, kešky a nešvary kolem aneb jak to vidím já II.“







bottom of page