top of page

Kačeři, kešky a nešvary kolem aneb jak to vidím já II.

Kačeři, kešky a nešvary kolem aneb jak to vidím já II.


V první části jsem psal o keškách a jejich zakládání. Samozřejmě by se našla celá řada dalších drobností, které by stály za zmínku, ale to už si časem každý z kačerů prožije a zhodnotí sám. V druhé části se věnuji listingu a logbooku. Každá nově založená keška musí mít napsaný tzv. listing neboli popis, který se odesílá, když je keška na místě, ke schválení reviewerovi.


Délka listingu není nijak pravidly daná, ale přece jenom…. Vím, že je část kačerů, kteří se nijak netají tím, že listingy prostě nečtou. Jasně je to jejich věc. Ale domnívám se, že právě listing vysvětluje, proč je na tom místě keška založená, co se tam stalo, případně historické či jiné informace atd.. To mimo jiné, podle mne, právě dělá geocaching mimořádně zajímavou hrou, kdy se kačer může dozvědět spoustu zajímavých informací a při hledání kešky na místě je niterně prožít, případně nasát zajímavou atmosféru daného místa. Pokud to ovšem není nějaké smetiště J, nějaké šílené místo atd. ale potom jen zůstává rozum stát proč owner vůbec na tom místě kešku založil. Bohužel někteří owneři si vše velice zjednodušují a zakládají kešky snad za každou cenu, jen aby ji založili a na listing totálně kašlou..


Chápu, že psaní listingu a následné čtení pro mnohé může být nezáživné, pokud je nebývale dlouhý, nebo naopak minimální nebo i žádný maximálně s poznámkou: „listigy nečtu, nemám je rád“. Je potom otázkou, proč asi hraje tuto hru….? Jenom pro body (?), ale to je fakt k ničemu….i když někdo si celou hru zjednodušil a zredukoval jen na lov bodů.


Prostě střední cesta je asi nejlepší, úměrně dlouhý listing by měl umět napsat i přečíst každý normální kačer absolvující základní vzdělání :-) s případným obohacením listingu fotografií. Samozřejmě to souvisí s promyšlením (!!!) místa, kde kešku chci a proč založit. Ne se jenom honit za body a netušit, co se na místě stalo, bylo, vnímat přírodní zajímavosti atd., ale vhodnými informacemi obohatit své znalosti. Jistě, listing u trailů je něco jiného, ale i tak by alespoň v úvodní kešce mělo být napsané, proč trail vznikl a případně nějaké zajímavosti kolem.


Když kešku najde kačer, musí se tzv. - zalogovat, to znamená nejprve do knížky – logbooku umístěné v kešce (razítko, datum, hodina případně nick.), a potom, na www.geocaching.com v počítači na stránku dané kešky. Zde už není žádné omezení cokoliv napsat. A zase je to, co prostě nesnáším a předpokládám, že i řada kolegů ownerů, když kačer napíše místo normálního logu například jenom: smajlík :-) , nebo díkeš, nalezeno, mám atd. či nějaký nepochopitelný znak či zkratku. Napsat své pocity při nálezu kešky, popsat dojmy z okolí, nebo pochválit, ale třeba i zkritizovat kešku samotnou, nebo její uložení, to je jediná radost, a „odměna“, pominu li FP od prémiových členů, ownera za kešku, kterou více či méně pracně založil. A těch pár vět přece dokáže napsat snad každý. Nebo snad ne? Něco jiného je kopírování textu v trailech, ale i do první kešky je možné napsat nějaké několika větné zhodnocení, výtky atd…no a potom už jen třeba i to stručnější kopírování.


Opačným extrémem jsou logy neúměrně dlouhé, kdy se kačer rozpisuje o věcech, které s konkrétní keškou ale vůbec nesouvisí, popisuje cestu z domu po půl republice za keškami a řadu dalších naprosto zbytečných informací. Vždy by se logy měly psát a vztahovat ke konkrétní kešce, jejímu okolí, případně způsobu nálezu atd.


Samotné zhotovení či provedení logbooku stojí také za pár slov. Některé jsou naprosto úžasné, vypracované, jakési památníčky, opravdu skvostné. Většinou odpovídají a korespondují s velmi kvalitní doslova vymazlenou keškou. Samozřejmě drtivá většina jsou logbooky originální, tedy koupené nebo různé sešitky, knížečky s názvem kešky, číslem, případně dalšími stručnými informacemi, atd. To je OK. Opět to souvisí s promyšleně zhotoveným logbookem a hlavně si uvědomit, že se musí uchovat v suchu, tedy dát do igelitového sáčku, hermetické krabičky atd. a uvědomit si, že jej v rukou budou držet a psát do něho desítky či stovky kačerů. Tak aby to vydrželo a ne už při třetím zápisu je z logbooku trhací kalendář.


To také většinou koresponduje s odfláknutou keškou, nebo o kterou se už bohužel owner z různých důvodůnestará. A to jsou právě ty zmačkané, různé volné lístečky, papírky zastrkané tak, že nejdou ani vytáhnout a nedá se nikam zalogovat. O rozmočené směsi papírků nemá cenu ani psát. Jasně, je to věc kontroly ownera, ale také kačerů, kteří mají při zalogování v počítači na to upozornit, nebo upozornit přímo reviewera. Ten kontaktuje ownera a pokud se nestane náprava, prostě kešku archivuje. Ne, není to žádné „práskání“ či udávání. Taková s prominutím odfláknutá keška, nebo bezprizorní keška, potom blokuje svými 161 m vznik případně nové, jiné kešky.Ne, nechci nějak poučovat či moralizovat, to by bylo opravdu moc špatně pochopeno. Jsou to jen moje poznatky, zážitky se kterými jsem se setkal.

Jistě by se dalo psát o celé další řadě různého pochybení, ale opět to nechám na každém z nás, co si z tohoto povídání vezme, uvědomí si, souhlasí či nesouhlasí. Předpokládám, že se s podobnými věcmi, o kterých zde píši, setkalo mnoho kolegů a kolegyň. Každého potěší, když je vše OK, pěkné a ne, když je to odfláknuté…. Je to jasně každého svobodná volba a věc. Klidně bych mohl napsat ke každé výtce řadu konkrétních příkladů, ale nemá to cenu se do někoho navážet. To si musí každý zvážit sám, zda je to pěkné, nebo ne. Píši o věcech obecně, přeji si jen, aby hra, která je opravdu super, byla kvalitnější a tím působila radost nejenom nám, kteří hru již hrají, ale aby byla velkým lákadlem a motivací pro nové hráče…



bottom of page