top of page

Kešky v Retzu a blízkém okolí

Kešky v Retzu a blízkém okolí


Pokud někdo, kdo propadl geocachingu se zatoulá do Znojma, doporučuji návštěvu nedalekého městečka v Rakousku. Je jím Retz, centrum mikroregionu Retzer Land. Je to malý region na severozápadě Weinviertelu v Dolním Rakousku na hranicích s Českou republikou a Weinviertem. Pokrývá území obcí Pulkau, Retz , Retzbach , Schrattenthal a Zellerndorf.


Starobylé vinařské město Retz ležící v sousedním Rakousku asi 8 km od Znojma, má velice bohatou a pestrou historii. Bylo založeno koncem 13. století pány z hradu Hardegg na křižovatce dvou významných obchodních cest. V roce 1425 bylo město vypáleno husity, v polovině 15. století však bylo obnoveno a obdařeno významnými obchodními privilegii na obchod se solí, obilím a hlavně s vínem. V současnosti se zachovalo jeho malebné historické jádro obehnané hradbami. Od roku 2010 nad městem vítr roztáčí lopaty nově zrestaurovaného jediného funkčního větrného mlýna ze 17. století, který se stal netradičním symbolem vinařské městečka Retz (je zde i česky mluvící průvodce). Součástí mlýna je příjemná vinárna s nádhernými výhledy na okolní vinice a skvělými víny - Weingut Bergmann. Nedaleko mlýna je několik tradiček. Od větrného mlýna je překrásný panoramatický pohled nejenom na město, ale především na malebné okolní vinice. Procházka mezi nimi je opravdu parádní zážitek a navíc na okolních kopcích roste a kvete řada suchomilných rostlin, a když se tam najde keška, nemá to chybu. Je to lahůdka pro botaniky a fotografy. Velmi atraktivní je pro návštěvníky Retzu, bezesporu rozsáhlé asi 22 km dlouhé sklepní podzemí. Přibližně dvoukilometrová část nazvaná Erlebniskeller je zpřístupněná pro turisty po celý rok. A samozřejmě je v Retzu řada vinařství a vinoték s víny celého mikroregionu Retzer Land.


Pro nás, kačery je to nepochybně velmi zajímavá návštěva Retzu a jeho blízkého okolí nejenom pro kulturní, historické zážitky i vinařské požitky, ale samozřejmě pro kešky, kterých je v Retzu a blízkém okolí k datu vydání tohoto článku celkem asi 19. V mapě (www.geocaching.com ) si je možné samozřejmě vyhledat a prostudovat listingy. Poslední dobou vznikají kešky v celém Weinviertelu v přežívajících telefonních budkách a tak se s nimi můžeme setkat i zde. Jsou to “rychlovky“ od dvou různých ownerů. Jeden typ má v Retzu číslo 175, druhý 174 a třetí 151. Z čísel je patrné, že jich je opravdu hodně, můžeme je nalézt snad v každé vesnici či městě celého Weinviertelu. V mystickém prostředí na vyvýšenině obklopené vinicmi, často i s otevřeným stánkem s místními víny a s parádními výhledy je umístěna multinka Heiliger Stein / Svatý kámen. Ovšem skutečnou lahůdkou je stylový vinařský TB hotel Lindenkeller Retz, který má několik set FP (srdíček). Níže uvedené kešky najdeme přímo v Retzu, nebo v blízkých vesnicích či v nedalekých vinicích.




Multina:


Tradička:


Mysterka:


Kešky v blízkém okolí Retzu, v obcích nebo jejich katastrech:






Příjemné zážitky, pohodový a úspěšný lov přeje


Jarwein








bottom of page