top of page

Virtuální a biltema kešky na Znojemsku

Virtuální a biltema kešky na Znojemsku


V naší oblíbené hře geocaching se stále něco děje, vznikají nové kešky různého typu, obtížnosti, kreativity atd., ale i novinky. Uvádím dva typy kešek, které nejsou super novinkami, ale které se také objevily díky ownerům na Znojemsku.


Biltema kešky sice nejsou úplnou novinkou, ale přece jen je to něco nového. Různých druhů kešek, jejich provedení a umístění je opravdu spousta a mnozí owneři se docela vydovádějí v originalitě, která potěší každého kačera. Provedení biltema keš pochází ze Švédska a jedná se o schránku umístěnou ve výšce většinou nad 5 metrů, kterou nelze odlovit pomocí žebříku nebo lezeckého vybavení. Jméno je odvozeno podle prodejce teleskopických tyčí potřebných k odlovu. Ovšem na biltema kešce není nic jiného, nežli umístěná keška vysoko na stromě atd. s tím, že ji kačer musí odlovit pomocí teleskopické tyče s háčkem na jejím konci. No nemusí, může mít cca 8 – 10 m dlouhý klacek - tyč či vlastní jinou pomůcku (ovšem jak se s tím nosit, že?) ale nejlepší je samozřejmě právě teleskopická tyč. Je to taková stromovka nestromovka. Na strom se dá vylézt, zde ovšem ne, loví se zásadně země. Bohužel u mnoha kešek tohoto provedení není v názvu biltema a tak se mohou kačeři dočkat na místě zklamání, když kešku třeba vidí, ale nemají ten správný nástroj. Kolem těchto typů kešek je docela rozporuplná diskuze mezi kačery. Týká se zejména hodnocení obtížnosti stejné jako T5 u stromovek atd.. Jsou prostě zastánci i odpůrci. Diskuzní fórum a případně další informace o biltema keší jsou přímo ZDE. Ale novinka se šíří u nás i v zahraničí, takže například u Moravské Třebové je celý trail nazvaný BILTEMA CACHE Lesem s Danem 01- GC823KE (souřadnice první kešky), celkem jich je 21. I u nás na Znojemsku se poprvé objevila první biltema keška. Dokonce dvě na břehu Jevišovky v Prosiměřicích od stejného ownera jako u Moravské Třebové. Jedna se jmenuje Kobylka biltema keš - GC88KHX a nedaleko od ní je druhá Krysa biltema keš - GC87WW7. Obě byly aktivované 14. 5. 2019 a z úspěšného odlovení se raduje asi 16 kačerů. Zatím úspěšných odlovů není nic moc. Jak je vidět, ne každý má teleskopickou tyč, takže pro mnohé kačery to budou nepřístupné kešky.


Virtuální kešky jsou na Znojemsku zatím jen dvě. První byla založena ownerem patrac 8. 6. 2018 s názvem Nepovedená loupež - GC7B6ZC. Je to keška s nevětší obtížností, protože leží na dne jezera v hloubce asi 12 m v lomu u Hostěradic. Tato keška bude pro většinu kačerů vzhledem k vybavení, náročnosti a dovednosti potápění, zřejmě neodlovená. Zatím v logbooku je zapsaných 16 úspěšných kačerů – potápěčů.


Druhá virtuálka byla založená 4. 6. 2019 ownerem Urbania84 ve Znojmě s názvem Znojemský hrad - GC8905H. Její odlovení je v porovnání s předchozí velmi jednoduché. V pěkném listingu se kačer dozví historii hradu, no a k odlovení je potřeba se vyfotografovat na místě, které je uvedeno v listingu virtuálky. Samotný hrad i jeho okolí je pěkné, zajímavé, nádherné výhledy na Dyji, Kraví horu, Hradiště atd., doporučuji prohlídku hradu s pocitem příjemného prostředí a navíc bodíkem za odlovení virtuálky.






bottom of page